Organisatie en bestuur
Hey! Leuk kennis te maken.
De Bibliotheek is een plek die open is voor iedereen. Laagdrempelig en dichtbij. Iedereen is welkom! Alle Bibliotheken dragen bij aan drie maatschappelijke opgaves: een geletterde samenleving, participatie in de informatiesamenleving en een leven lang ontwikkelen. Hoe jouw bieb dat aanpakt? Dat lees je in ons beleidsverhaal 2025-2028.
Het is geen nieuw beleid, want het is natuurlijk niet zo dat we compleet nieuwe of andere dingen gaan doen de komende jaren. Want die maatschappelijke opgaves zijn onveranderd gebleven. We bouwen verder aan waar we al mee bezig waren. Bestendigen en verstevigen dus. Met collega’s, vrijwilligers én externe partijen en samenwerkingspartners zijn we gekomen tot dit beleidsverhaal 2025-2028. We leiden je niet alleen door ons toekomstverhaal, ook de speerpunten en programmalijnen zie je beknopt terug. Een bewuste keuze, want we gaan er juist graag met je over in gesprek. We blijven bijdragen aan een slimme vitale gemeenschap, zodat iedereen volwaardig mee kan doen in de maatschappij. Dit doen we via onze drie programma’s Goede start,Vitale gemeenschap en Leven lang samen leren. Dit alles vanuit een organisatie die zichvoortdurend ontwikkelt.
Ook gaan we in op de maatschappelijke omgeving: met welke wettelijke taken, trends en ontwikkelingen hebben wij als bibliotheek te maken? Vervolgens laten we onze organisatie zien aan de hand van onze kernwaarden en speerpunten. Lees je mee? Dan ontdek je hoe we als Bibliotheek het leven van de inwoners van de gemeente Beesel en de gemeente Peel en Maas makkelijker én leuker maken. Hoe? Door kennis te maken.
We maken kennis:
- Toegankelijk, begrijpelijk, bruikbaar en inspirerend
- Met elkaar, in het dorp en bij de bieb
- Met nieuwe technieken en actuele trends
- Met elkaar, door mooie verhalen,verrassende inzichten en andere perspectieven
Nieuwsgierig naar meer? Laat het ons weten. Ons team gaat graag met je in gesprek.
Inge van Dongen
Directeur-bestuurder
Beleidsverhaal 2025-2028
Volledig uitgeschreven verhaal
Bestuur en management
Inge van Dongen
directeur-bestuurder
Linda Fleuren
manager Bibliotheken
Raad van Toezicht
-
voorzitter
Toezichtvisie
De RvT ziet erop toe dat de Stichting de Bibliotheek Maas en Peel haar maatschappelijke doelstelling realiseert en toekomstbestendige keuzes maakt, binnen de financiële kaders en met oog voor de belangen van de medewerkers/organisatie en de stakeholders.
De afgelopen jaren heeft de Bibliotheek Maas en Peel een forse transformatie doorgemaakt: van collectie naar connectie. In het beleidsverhaal 2025-2028 zijn opnieuw stevige ambities benoemd. Een bibliotheekorganisatie in transitie die wendbaar moet zijn in een snel veranderende samenleving vraagt om een Raad van Toezicht die vanuit de Governancecode Cultuur op strategisch niveau mee vooruit kijkt. Een Bibliotheek die sterk lokaal verankerd is, met een ijzersterk netwerk vraagt om toezichthouders die ook sterk lokaal of regionaal verankerd zijn en die hun eigen netwerk kunnen verbinden aan dat van de bibliotheekorganisatie. De Raad van Toezicht vindt het van belang dat ook zij ook werkt in het licht van de missie van de bibliotheek Maas en Peel:
Wij dragen bij aan een slimme en vitale gemeenschap waardoor iedereen volwaardig mee kan doen in de maatschappij
Vandaar dat de RvT haar toezicht richt op maatschappelijke meerwaarde. De RvT is niet alleen volgend, maar acteert proactief met respect voor de verantwoordelijkheid van de directeur- bestuurder. Een goed samenspel met de directeur-bestuurder betekent ook goed tegenspel. De Raad opereert vanuit verbinding, sparringpartner, reflecteren en dialoog. De RvT is zodanig samengesteld dat de leden ten opzichte van elkaar, de bestuurder en welk deelbelang dan ook, onafhankelijk en kritisch kunnen opereren. De leden van de RvT handelen zonder last of ruggenspraak, hebben een brede blik en zijn zich bewust van de maatschappelijke taak van de Stichting de Bibliotheek Maas en Peel.
Het toezicht- en toetsingskader wordt verwerkt in de planning & control-cyclus van de Bibliotheek Maas en Peel en de Raad van Toezicht-agenda. Het toezichtkader zal periodiek getoetst worden om te zien of veranderingen en nieuwe inzichten verwerkt moeten worden. Daarnaast worden de normeringen jaarlijks aangepast. In de zelfevaluatie is dit een belangrijk onderdeel voor de Raad van Toezicht en de Bestuurder.
De leden van de Raad van Toezicht ontvangen voor de door hen verrichte werkzaamheden geen beloning, anders dan een eventuele vergoeding voor gemaakte onkosten.