Ik wil helpen!

Taalpunt Peel en Maas en Taalpunt Beesel helpen inwoners bij het verbeteren van lezen, spreken, rekenen en computeren.

Laaggeletterdheid in deze regio

In Peel en Maas hebben 2.300 inwoners tussen de 16 en 65 jaar moeite met lezen en schrijven. In Beesel zijn dat 1.000 inwoners. Vaak hebben zij ook moeite met rekenen en digitale vaardigheden. Hun kind voorlezen, brieven begrijpen of internetbankieren kan moeilijk zijn. Dit heeft veel impact op hun leven.

Laaggeletterden schamen zich soms, komen er niet uit, of weten niet dat ze om hulp kunnen vragen. Daarom is het belangrijk dat laaggeletterden herkend worden. Jij kan dus helpen!

Zelf ervaren om laaggeletterd te zijn?

Zelf ervaren hoe het is om laaggeletterd te zijn? Wij hebben een Escape koffer wat mensen laat ervaren hoe het is om moeite te hebben met lezen en schrijven. Een betekenisvolle ervaring die bijdraagt aan meer begrip. De koffer vormt een uitstekend startpunt voor verdere trainingen en workshops, of als gespreksstarter.

Herken de signalen

Laaggeletterden vinden het lastig om erover te praten. Daarom is het belangrijk dat je de signalen herkent. Herken jij een van deze veelgebruikte smoesjes:

 • 'Dat vul ik thuis wel even in’
 • ‘Kan jij het even voorlezen of opschrijven’
 • Kijken naar de tekst zonder ogen te bewegen
 • Geen punten of komma’s gebruiken
 • Geen e-mailadres hebben

Bekijk voor meer signalen de video hieronder


Heb je een vermoeden dat iemand laaggeletterd is? Dan is het belangrijk om dit te benoemen en hulp aan te bieden. Dit kan lastig zijn. Hier helpen we jou dan ook graag bij!

Neem contact op


Wij kunnen niet zonder onze vrijwilligers!

Onze vrijwilligers bieden op verschillende manieren ondersteuning aan inwoners met een leervraag. Dit kan zowel in groepsverband, als een-op-een.

Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers!

Je kan bijvoorbeeld meehelpen als taalmaatje, bij het taalcafé of bij een klik & tik cursus. Of misschien wil je wel een nieuw initiatief organiseren in je eigen dorp. Samen met jou kijken we wat bij je past. Kijk hier voor meer informatie.

Wil jij vrijwilliger worden bij Taalpunt? Neem contact met ons op!


Voor bedrijven en organisaties

Het taalpunt is er niet alleen voor de laaggeletterden, maar ook voor bedrijven en organisaties uit de omgeving. Het kan zijn dat je klanten of medewerkers hebt die moeite hebben met de taal of met rekenen of digitale vaardigheden. Een aantal voorbeelden van wat jij als bedrijf of organisatie kunt doen:

 • Leidinggevenden trainen in het herkennen en doorverwijzen van laaggeletterden.
 • Taalbuddies op de werkvloer
 • Eenvoudig communiceren op de werkvloer

Wil je aandacht voor basisvaardigheden bij jou op de werkvloer? Ga dan naar www.taalwerkt.nl en krijg antwoord op de volgende vragen:

 • Speelt dit in mijn bedrijf?
 • Hoe maak ik het bespreekbaar?
 • Hoe organiseer ik een scholing?

Wil je meer weten over laaggeletterdheid? Ga naar:

 

www.lezenenschrijven.nl

www.basisvaardigheden.nl

www.ikwildatleren.nl

www.telmeemettaal.nl


Wil je meer weten over Taalpunt Peel en Maas of Taalpunt Beesel?

Neem dan contact met ons op. Wij denken graag met je mee en vertellen je graag over de initiatieven die er al zijn en waar je bij aan kan sluiten.

Contact

Mail:          info@taalpuntpeelenmaas.nl of info@taalpuntbeesel.nl 
Bel naar:   06-34457952 (Peel en Maas) of 06-43417730 (Beesel)