Veelgestelde vragen boetevrije bieb
Vanaf 1 januari 2025 is onze bieb boetevrij. Dat betekent dat je vanaf dan geen boete meer hoeft te betalen als je je geleende boeken of tijdschriften niet op tijd terugbrengt. Heb je hier een vraag over? We hebben hieronder de meest voorkomende vragen en antwoorden alvast op een rij gezet. Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op, of loop even binnen bij jouw dichtsbijzijnde Bibliotheek.
Waarom hebben jullie besloten geen boete meer te rekenen?
Door boetevrij te kunnen lenen wordt het laagdrempeliger om boeken of tijdschriften bij ons te lenen. Dit is vooral fijn voor kinderen die afhankelijk zijn van hun
ouders om de boetes te betalen. Daarnaast gebeurt het boetevrij lenen al in de meeste Nederlandse Bibliotheken. Daar sluiten wij natuurlijk graag bij aan. Ook
neemt het boetevrij lenen het minder fijne gesprek over de boetes weg en ontstaat er daardoor ruimte om een gesprek te hebben over onderwerpen die er echt toe doen. Dat is voor iedereen fijner.
Houden leden dan niet allemaal heel lang hun boeken thuis?
De uitleentermijn blijft gewoon drie weken. En als het boek niet door iemand anders gereserveerd is, kan het nog 2 x drie weken worden verlengd. Dat blijft zoals het nu is. Uit ervaring bij andere Bibliotheken blijkt dat de geleende boeken of tijdschriften gemiddeld zelfs sneller terug komen. Omdat je meer verantwoordelijkheid voelt om zelf netjes op tijd alles terug te brengen.
Wat als iemand het boek na de uitleentermijn echt niet terugbrengt?
Als je boeken of tijdschriften na de uitleentermijn niet terugbrengt, ontvang je daarover twee herinneringen. Net zoals dat nu gaat. Als het na de 2e herinnering nog niet terug komt, krijg je een factuur van de betreffende boeken of tijdschriften + € 3,50 administratiekosten. Ook dat gaat nu al op deze manier. Hierin verandert niets.
Hoe krijgt iemand deze herinneringen en factuur als die persoon geen e-mailadres heeft?
Er worden geen herinneringen per post verstuurd. Dit gebeurde voorheen ook niet. Nota’s worden wel verstuurd.
Als anderen hun boeken heel lang thuis houden, moet ik dan veel langer op mijn gereserveerde boeken wachten?
De uitleentermijn blijft drie weken. In Nederland zijn de meeste Bibliotheken al boetevrij. Uit ervaring blijkt dat de boeken gemiddeld sneller terug komen. Je
voelt meer de verantwoordelijkheid om zelf netjes op tijd alles terug te brengen. Als je de boeken of tijdschriften na de uitleentermijn niet hebt teruggebracht ontvang je herinneringen en uiteindelijk een factuur.
Ik heb nog boete openstaan van 2023/2024, moet ik die alsnog betalen?
Ja, deze boete moet gewoon betaald worden. Je leende deze boeken op basis van het leenreglement uit 2023/2024, waarin staat dat er boete gerekend wordt over het te laat terugbrengen van materialen. Per 1 januari 2025 is het leenreglement veranderd. Dat betekent dat er vanaf die datum geen nieuwe boetes meer worden gerekend. Oude boetes komen niet te vervallen en moeten gewoon betaald worden.
Ik vind dat de Bibliotheek boete moet rekenen om de mens zo wat discipline bij te brengen.
Het op tijd terugbrengen van geleende boeken is de verantwoordelijkheid van de lener en niet van de Bibliotheek. Het is daarom ook niet de maatschappelijke taak van de Bibliotheek om andere mensen discipline bij te brengen. Door het wegvallen van boetes hoeft het gesprek met bezoekers niet meer te gaan over de boete, maar komt er tijd vrij om gesprekken te hebben over belangrijke onderwerpen die er echt toe doen en die jou bezighouden. Juist dáár willen we als Bibliotheek maatschappelijke toegevoegde waarde bieden. Zo bieden we hulp op verschillende gebieden (denk aan taal en digitaal), verbinden we mensen en organisaties met elkaar en organiseren we bijzondere activiteiten waar kennisdeling, ontmoeting en dialoog centraal staan.