Persoonlijkheidstesten: persoonlijk ben ik fan

De MBTI-test, alles gerelateerd aan horoscopen, welke fictieve personages ben ik, welke love language heb ik, elke buzzfeed quiz ooit… Er bestaan in onze maatschappij veel persoonlijkheidsquizzen, en voor m'n gevoel heb ik ze allemaal weleens gedaan. Niet alleen omdat het grappig is, maar omdat ik er ook daadwerkelijk wat nuttigs uit haal.

Kijk, ik zal de eerste zijn die toegeeft dat mensen die hun hele leven inrichten gebaseerd op het feit dat ze een bepaald sterrenbeeld hebben misschien niet de beste aanpak hebben. Nee je bent niet automatisch “brutally honest” als Schorpioen – op dit punt is het gewoon gemeen. (Niks tegen Schorpioenen trouwens, dit voorbeeld komt van een Instagrampost).  

Hetzelfde bij mensen die zeggen dat ze nooit naar feestjes gaan omdat ze MBTI-test; of anders mensen die nooit thuisblijven en rust nemen omdat ze zogenaamd extravert zijn. Je persoonlijkheid baseren op het resultaat van zo’n quiz gaat erg ver en kan erg schadelijk zijn. Introverte mensen profiteren soms juist van een feestje en extraverte mensen hebben ook baat bij in hun eentje bankhangen.   

Maar je realiseren dat je misschien anders communiceert dan een vriend omdat jullie andere skills en planningswijzen hebben? Of ontdekken dat het soms lastig is om iemand in je leven speciaal te laten voelen omdat jullie gewoon andere love languages hebben? Dat is toch super nuttig! Want op het moment dat je dit doorhebt, kun je daar ook anders door gaan handelen. En zo kun je je interpersoonlijke relaties ook weer verbeteren.   

Naar mijn idee kun je dus, zolang je zelf kritisch nadenkt en niet alles automatisch gelooft, sommige persoonlijkheidstestresultaten goed inzetten om jezelf en anderen beter te begrijpen en misschien zelfs een beter persoon te worden. En dat is een fijne gedachte. Al helemaal omdat het me een excuus geeft om dergelijke quizzen te blijven doen. Gisteren kwam ik er bijvoorbeeld achter dat ik heel erg lijk op Katara van Avatar: the Last Airbender – en wie wil dat nou niet?  

Laura