Hoe BookTok mijn leesplezier nieuw leven in blies
Eerlijk is eerlijk, ik ga natuurlijk geen blogs voor de bibliotheek schrijven als ik niet af en toe iets mag zeggen over boeken zelf. Vandaag ga ik daarom eens kijken naar het fenomeen BookTok. Wat is het eigenlijk, waarom is het zo populair, en hoe blies het mijn leesplezier nieuw leven in?
Voor iedereen die onder een steen heeft geleefd het afgelopen jaar (ik vergeef het je, je hebt niet veel leuks gemist): BookTok is een specifieke niche op de app TikTok waarbij mensen met een passie voor boeken en lezen filmpjes maken over alles dat te maken heeft met hun hobby. Het kan gaan over boeken zelf, zoals aanraders of tegenvallers, de organisatie van hun boekenkast, of bijvoorbeeld herkenbare ervaringen die ze hebben tijdens het lezen.
Dit soort filmpjes worden origineel dus gepost op TikTok, maar er komen ook vaak genoeg gerecyclede TikToks voorbij op Instagram. En laat ik daar nu net nogal veel op hebben gekeken tijdens verschillende landelijke lockdowns… De filmpjes over boeken spraken mij meteen aan. Ik lees al mijn hele leven ontzettend veel, maar recentelijk was ik mijn passie een beetje kwijt. Voor mijn studie lees ik al genoeg klassieke werken of academische artikelen, en daardoor pak ik nu niet meer zo snel ’s avonds nog een boek op voor mijn plezier (dan maar tv toch?).
Wat deze BookTok influencers dus ontzettend goed doen, is het promoten van lezen wat zij als persoon leuk vinden in plaats van boeken die iedereen zogezegd ooit gelezen moet hebben. En dat is ontzettend belangrijk! Ze maken duidelijk dat er geen eisen zitten aan welke boeken je leest, noch aan het aantal boeken dat je oppakt, noch aan de snelheid waarmee het gebeurt, om jezelf een “lezer” te noemen: je hoeft alleen maar te houden van lezen en daarmee uit.
En voor iemand die dacht dat ze, omdat ze Engels studeert, misschien een reputatie hoog te houden had en moest kunnen meepraten over klassiekers zoals Moby Dick waarvan ze eigenlijk niet zo veel zin had om die in haar vrije tijd óók nog te moeten doorspitten, zorgde dat opeens voor een ommekeer. Ik had
’s avonds weer zin om te lezen, omdat ik weer het idee kreeg dat het een hobby en een keuze was – enkel voor mijn plezier en niemand anders. Mijn passie voor lezen kwam gek genoeg terug doordat ik keek naar de enthousiaste verhalen van vreemden op het internet. Precies dit is waar de kracht én populariteit van BookTok vandaan komt: het wordt gezien als een inspiratiebron en open gemeenschap voor elke willekeurige leesfan!
Betekent dit dat er dan überhaupt geen overkoepelende trends zijn op BookTok? Nee, dat niet. Waar leesfans zich verzamelen vind je altijd wel een bepaalde waardering voor het geschreven woord. Zo werden sommige boeken die al een aantal jaar geleden gepubliceerd werden opeens weer zo populair dat boekenwinkels en ook bibliotheken merkten dat ze overal uitverkocht/uitgeleend waren! Maar dit betekent dus niet dat jij deze trend moet volgen als deze aanraders niks zijn voor jou. Zolang je zelf maar plezier hebt.
Dus mocht je ook behoefte hebben aan inspiratie, download de app en scroll door de videos! (Niet te lang, want dat gaat van je leestijd af…). En wil je van mij een echte BookTok aanrader? The Song of Achilles van Madeline Miller komt op bijna ieder account voorbij, en als je houdt van Griekse mythologie en een paar tranen, dan is dit het perfecte boek voor jou! Veel leesplezier!
Als derdejaars Engels studente heeft Laura (20) meer boeken en bijbehorende boekenleggers dan dat er in haar kast passen—en trouwens ook veel te weinig tijd om ze allemaal te lezen. Je kunt haar altijd wakker maken voor een MARVEL-marathon, Just Dance battle, of een karaoke sessie. Het liefst samen met vrienden en altijd met een lekkere snack!