Bevestiging: hardlopers zijn geen doodlopers
Wellicht zijn er mensen bij wie deze titel enigszins bekend voorkomt. Hij verwijst namelijk naar de allereerste blog die ik ooit voor de bibliotheek schreef. Geen stress, je kunt nu nog even gauw terugscrollen als je niet weet waar ik het over heb ;). Iedereen weer bij? Mooi. Want ik wil mijn punt hier nogmaals bevestigen: hardlopers zijn inderdaad geen doodlopers.
Tenminste… zolang ze het goed doen. In mijn vorige blog schreef ik namelijk over het oppakken van hardlopen met de juiste voorbereiding en motivatie, en pas rende ik apetrots mijn eerste tien kilometer in iets langer dan een uur. Maar hierbij heb ik tussendoor wél minstens een jaar stilgelegen en kreeg ik weer last van een oude blessure. Dus nu hoop ik te voorkomen dat jullie dezelfde fouten maken als ik met een rondje nuttige tips.
1. Koop! nieuwe! schoenen! (en andere kleding!) De vorige keer ging ik hier ook al kort op in, maar goede hardloopschoenen zijn echt van onschatbare waarde. Toen ik op mijn oude, bijna tien-jaar-oude schoenen rende, kreeg ik namelijk weer last van mijn scheenbenen. Mijn advies zou zijn om je bij een fatsoenlijke winkel te laten adviseren over welke schoen past bij jouw voet.
Daarnaast gaat hardlopen (en elke vorm van sport, om eerlijk te zijn) ook een stukje om zelfvertrouwen. Zolang je onzekerheid uitstraalt, is de kans groot dat je het ook voelt. Dus als je sowieso al snel geneigd bent om je onzeker te voelen tijdens het sporten, moet je in het begin alles gewoon faken. Het helpt in dat geval ook om nieuwe sportkleding te kopen waarin je je ook prettig voelt, in plaats van je oude iets-te-strakke shirt en broek met vlek.
2. Maak er een spelletje van… Als je net als ik iemand bent die vooral uitgedaagd wordt door competitie, ga dan lekker in competitie met jezelf! Probeer iedere week je vorige record te verbeteren of probeer een rondje te rennen dat exact x kilometer is maar waarbij je jezelf niet kruist. Voor mij houdt dit hardlopen als sport wat “spannender”. En het voelt mega goed om van jezelf te winnen!
3. … maar maak het niet té uitdagend Waar je wel bij moet uitkijken als je tegen jezelf racet, is dat je niet te ver gaat in één keer. Als je in 4 consecutieve weken van 5 km naar 6 km naar 7,5 km naar 10 km gaat, dan kan het goed zijn dat je daar ook de consequenties van zult ervaren (oeps). Bouw het dus iets rustiger op dan dat!
4. Prioriteer afstand over snelheid Zeker als je conditie wil trainen! Het maakt niks uit hoe lang je over een kilometer doet: als je die kilometer aan één stuk gerend hebt, heb je hem aan één stuk gerend. Begin dus altijd traag en kijk dan hoe lang je het volhoudt. Het trainen om sneller te gaan kun je ook weer opbouwen over tijd! Overigens nog een gratis tip: ik gebruik nog altijd de app Strava om mijn afstand en tijd per kilometer bij te houden.
5. Zorg dat het een gewoonte wordt Net zoals vele anderen ben ik ook een student met een drukke studie en een drukker sociaal leven. Ik heb dus niet veel tijd over om te gaan sporten. Daarom was ik ook zo blij toen ik een gewoonte had gemaakt van het hardlopen: als je voor jezelf zegt, ik ga minstens één keer per week (ik ga altijd op zaterdag), dan kun je dat in ieder geval standaard in je schema inbouwen. Dus… ga je komend weekend ook?
Laura