Betoverd door de Wonka-wereld: een zoete expeditie door chocolade en magie

Als filmliefhebber bezoek ik regelmatig de bioscoop. Mijn voorkeur gaat stiekem toch uit naar Dok6 in Panningen. De zalen zijn schoon en niet al te groot. Daarnaast is het ideaal dat je je eten en drinken gewoon zittend kan bestellen.

Vandaag ga ik jullie, zonder spoilers te geven, meenemen in wat ik van de nieuwe film vond. Hopelijk weet je na het lezen van deze blogpost of de film voor jou het kijken waard is.   

Laat ik beginnen met dat ik al sinds klein meisje een enorme fan was van ‘‘Charlie and the chocolate factory’’. Ik denk dat ik de film met Johnny Depp als Willy Wonka inmiddels wel twintig keer heb gezien, maar wisten jullie dat er nog een veel oudere versie bestaat? Ik had werkelijk waar geen idee, totdat ik op Amazon Prime ‘‘Willy Wonka and the chocolate factory’’ voorbij zag komen. Deze film kwam uit in het jaar 1972 en moest ik natuurlijk ook kijken. Ik merkte toch wel veel verschillen met de nieuwe film.   

Zonder al te ver af te dwalen, weten jullie nu wat ik van de voorgaande film vind en waarom ik per se de nieuwe Wonka film moest zien. Van tevoren had ik geen trailer bekeken, dus ik wist eerlijk gezegd niet zo goed wat mij te wachten stond. Wel wist ik dat de film over de jongere Willy Wonka zou gaan, waarin onder andere naar voren komt hoe de chocoladefabriek tot stand is gekomen.   

Als eerste was ik echt onder de indruk van hoe mooi ze tegenwoordig een fantasiewereld kunnen visualiseren. Dat hebben ze in mijn ogen bij deze film echt goed weten neer te zetten.  

Tijdens de film heb ik zowel tranen gelaten (voor Noodle en Willy Wonka) als gelachen. Geheel onverwacht kwamen we namelijk Mr. Bean tegen, die een priester speelde. Wanneer hij in een andere film speelt, kan ik hem gewoon niet anders zien dan Mr. Bean.  

Wat ik leuk vond is dat we in de Wonka film ook kennis maakten met de Oompa Loompas omdat deze in de chocoladefabriek werkten, toen ze in ‘‘Charlie and the chocolate factory’’ een rondleiding kregen. In deze nieuwe Wonka film kwamen we erachter hoe Willy Wonka in aanraking is gekomen met de Oompa Loompas en waarom ze later in de fabriek werken. Dit laatste werd natuurlijk ook in de voorgaande film kort uitgelegd: Willy Wonka had namelijk last van spionnen en kom niemand meer vertrouwen, dus alle mensen moesten de fabriek verlaten. Het leuke vond ik dat Slugworth, de slechterik, ook in de Wonka film voor kwam.   

Kortom: hou je van muziek, magie en ben je nieuwsgierig naar hoe Willy Wonka geworden is zoals hij is en wat hij allemaal heeft moeten doorstaan om uiteindelijk een succesvolle chocoladefabriek te laten draaien? Dan is deze film echt geschikt voor jou! Ook niet geheel onbelangrijk: Wonka wordt gespeeld door Timothée Chalamet. In mijn ogen een mooie verschijning om naar te kijken! ;) 

Anne