HELP! STUDIEKEUZESTRESS
De tijd tikt door... De examens komen in zicht en de druk wordt langzaam opgevoerd. Ouders, decanen, docenten en familie, die beginnen te zeuren over jouw toekomstplannen. En dan moet er ook nog een studiekeuze worden gemaakt, terwijl je nog geen flauw benul hebt van wat voor studie je wil doen. Dat kan maar een ding betekenen...STUDIEKEUZESTRESS!
Laten we dit gebeuren even relativeren om deze hele situatie wat meer behapbaar te maken. Want vragen zoals ‘’Wat wil je met je leven?’’ en ‘’Wat wil je later worden?’’ suggereren dat jouw studiekeuze de rest van je leven bepaalt. Aan de ene kant zit in deze redenering natuurlijk een kern van waarheid aangezien de studie die je kiest een mogelijk opstapje is naar het beroep dat je later wil uitoefenen. Aan de andere kant maakt het helemaal niet uit welke studie je op dit moment kiest. Veel studenten beginnen aan een studie die later niet bij hen blijkt te passen. Maar geen paniek, je kunt je keuze zo weer veranderen. En als je voor 1 februari stopt krijg je zelfs het collegegeld terug.
Je kunt voorafgaand aan de keuze niet weten of je de perfecte studie hebt gevonden. Het is simpelweg een proces van uitproberen, uitgaan van je gevoel en ontdekken of de studie bij je past. Hoe graag je ook zou willen, kun je de weg van de perfecte studie niet uitstippelen. Sterker nog de perfecte studie bestaat niet. Waar het om gaat is het groeiproces. Bovendien kiezen veel studenten een richting die hen maar een klein beetje interesseert en waarbij de passie voor de studie stukje bij beetje groter wordt.
Laat je vooral niet leiden door je profielkeuze. Hierbij de scenarioschets van een onwetende havo 3-leerling, die wordt verteld dat het profiel Natuur & Gezondheid de beste keuze is. Logisch, zou je denken, want zo laat je de mogelijkheden voor de toekomst zo ver mogelijk open. Als je dit pakket in de derde hebt gekozen, hoeft dit niet te betekenen dat je een studiemoet gaan volgen die perfect bij je pakket aansluit.
Misschien heb je dit profiel wel gekozen omdat het in die tijd de beste optie was, maar onthoud: interesses kunnen veranderen. Dat is helemaal normaal. Kies vooral een studie die je leuk vindt en waar je interesses liggen, ook als die niet aansluit bij je profiel (aldus een n&g’er die nu, met veel plezier, theaterwetenschap studeert ;)
En dan de vraag die bij mij misschien wel de meeste frustratie oproept: ‘’Wat kun je daarmee?’’ Hier word ik nu chagrijnig van. Mij maakt het op dit moment in mijn leven niet uit wat ik later met deze studie kan gaan doen. Daar kom ik over een aantal jaar wel achter. Laat je bij het maken van een studiekeuze vooral niet leiden door carrièreperspectief, maar kies een studie die je leuk vindt, waar je passie voor voelt en waar je hart ligt. Dan zul je merken dat je op de goede plek zit en zul je zien dat het studeren een stuk gemakkelijker gaat.
Dus volg je hart en laat je vooral niet beïnvloeden door anderen. En welke keuze je ook maakt, als het voor jou voelt als de goede keuze, dan komt het helemaal goed. Om afsluitend aan deze blog mijn ouders te citeren: ‘’je moet nog lang genoeg werken.’’ Dan kun je nu toch maar beter genieten van je tijd als student.
- Imme is 20 jaar woont in Beesel, maar studeert Theaterwetenschappen in Amsterdam. Spontaan, enthousiast en een tikkeltje chaotisch; dat is Imme. In haar vrije tijd kun je haar vinden in de tuin met een goed boek, in de keuken, waar ze experimenteert met verschillende gerechten, of lekker buiten in het zonnetje. Imme maakt muziek en is dol op theater. Maar haar favoriete dingen: dat zijn Italiaanse koffie, vakantie, goed eten en gezelligheid!